Veel licht voor weinig

Goede verlichting is niet alleen goed voor het vee maar geeft daarnaast ook nog eens een verhoogd werkgemak en plezier. Dat goede verlichting goed voor de veestapel is weten de meeste veehouders inmiddels wel. Maar hoeveel energie verbruikt goede verlichting eigenlijk. Inmiddels is ook energie verbruik een hot item aan het worden. Met de nieuwste LED armaturen kan er op de veel bedrijven een behoorlijke energie besparing behaald worden.

In veel melkveestallen hangt nog de standaard TL verlichting. Deze verlichting is betrouwbaar en gaat waarschijnlijk al jaren mee. Echter is het lastig om te constateren dat de kwaliteit (lumen opbrengst) van deze verlichting door de jaren heen aanzienlijk verminderd. Het verschil wordt pas goed zichtbaar op het moment dat er nieuwe verlichting aangeschaft word en je het optisch kan vergelijken.

Op dit moment werken wij bij Swaving Stalinrichting veel met de MacBright. De MacBright is een grote LED lamp in een stalen behuizing met een afmeting van 35cm x 65 cm. De MacBright wordt met kettingen aan de gording bevestigd. Vervolgens word de lamp met een stekker aan het huidige lichtnet aangesloten. Deze grote LED lamp heeft een lumen opbrengst van maar liefst 1300 lumen, en is met een levensduur van gemiddeld 80000 branduren een betrouwbare lamp.

De MacBright geeft wit licht en is met 106 Watt ook nog eens erg energie zuinig.

Swaving - veel licht voor weinig